Окончателно приключи сагата с безсмислените технически паспорти


Окончателно приключи сагата с безсмислените технически паспорти
Снимка: БГНЕС

11435

Отпада изискването за задължително съставяне на технически паспорти за всички сгради. Новината съобщи на брифинг регионалният министър Виолета Комитова. Край на драмата с техническите паспорти на жилищата

Миналата година беше решено, че документът става задължителен, оттогава срокът за издаването му беше удължаван няколко пъти, като последно беше посочена 2024 г. за крайна дата. Технически паспорт се изискваше за всички сгради, строени преди 1999 г. Собствениците, пропуснали да изкарат задължителния документ, бяха заплашени от тежки глоби и други санкции. Дават ни на ЧСИ, ако не платим технически паспорт на дома ни?

Текстът според Комитова е безсмислен, защото ако правите инвестиции в сградата, единствено тогава ви трябва технически паспорт.

"Този документ представя моментното състояние, конструкцията и инсталациите на сградите, след 10 години обаче ще изглежда по друг начин самата конструкция. Според нас такъв трябва да се съставя само при извършване на реконструкция или ремонт. Тази безсмислица я премахнахме много бързо, като отменихме това задължение на гражданите и им спестихме по 1000 лева на семейство", обясни министърът. Докога да извадим технически паспорт на дома ни, за да избегнем ЧСИ

Техническите паспорти щяха да предизвикат много проблеми, а изваждането им щеше да бъде скъпо и сложно, особено в стари сгради с повече собственици. Как да осигурим технически паспорт за жилището си

По обобщени данни на Агенцията по геодезия, картография и кадастър към месец април 2021 г. са регистрирани общо 2 763 240 нови и съществуващи сгради. Копия на техническите им паспорти са предоставени за 10 803 или 0,39% от тях. Към края на 2020 г. броят на обновените съществуващи жилищни сгради с технически паспорти е малко над 2200, което се равнява на под 0,11%.

Нови изисквания за достъпна среда

Регионалното министерство подготвя промени и в наредбата за достъпна среда, която предвиждаше всички апартаменти в жилищните блокове да отговарят на изискванията за хора със затруднено придвижване. Изискванията бяха за повече общи части, по-големи коридори, тераси, бани и тоалетни в жилищата. Това щеше да усложни проектирането и да направи минималната площ на един двустаен апартамент 80 кв. м. и да повиши цената му с около 30%. Жилищата поскъпват с 30% заради нова наредба?

"В сграда с повече от 30 жилища, едно, по възможност да е на партера, трябва да е пригодено за инвалиди. Смятаме, че има резон в една по-голяма сграда да има само едно такова жилище. Такъв е германският опит", обясни Комитова. Старата наредба е отменена за срок от една година, докато текстовете бъдат преработени.

По Закона за устройство на територията, през февруари беше въведен член 148, със санкция на НС. На терени, където не е приложена регулация, не може да се строи, според този член. Така се въведе забрана за строителство в София. Членът беше обжалван от омбудсмана, има становища на ВАС и ВКС. Ще променим този член така че всички да са доволни. Предложението ни за промяна е насочено към чл. 148.

Другата промяна цели да се елиминират случаи като този, при който оголен кабел на преместваем обект уби дете. Според промяната свързването на тези обекти, още преди да е започнало изграждането им, трябва да се направи само при изрично писмено разрешение за свързването.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Санират жилищата само ако имат технически паспорт

Отлагат задълго техническите паспорти на жилищата

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички