Ползите от предварителен договор за покупко-продажба на имот


Ползите от предварителен договор за покупко-продажба на имот
Снимка: iStock

9357

Всеки, който реши да придобие недвижим имот, се сблъсква с цяла система от нормативни актове и документи, нужни за осъществяване на покупко-продажба. Разбира се, основният и най-важен документ за придобиване е нотариалният акт, с който се изповядва сделката при нотариус.

Но преди да стигнете до този окончателен договор, е нужно да се премине през дълъг процес на подготовка на сделката, включващ изготвяне и събиране на нужната документация. "Изготвянето и подписването на предварителния договор е една от най-важните стъпки", твърдят брокерите от Unique Estates.

Защо е добре да има предварителен договор?

Предварителният договор за покупко-продажбата на недвижим имот е основата, на която се гради процесът, съпътстващ преговорите. В него се записват всички условия по сделката и начинът, по който следва да бъде изповядвана, т.е. обвързва продавача да прехвърли на купувача собствеността на недвижимия имот срещу определена цена, която пък купувачът се задължава да плати на продавача.

Така всички договорки са валидизирани в писмен вид и вече може да бъде предаден договорения задатък, наричан още "отменина" или "капаро". Друго, за което е необходим предварителният договор е банковото кредитиране. Чрез договора се доказва на банката реалното искане за получаването на кредита и спомага да бъде одобрено кредитирането. Кредитен консултант прогнозира: Имотите скоро ще спрат да поскъпват

Какви условия се договарят?

Предвидено да се включи в предварителния договор е обезпечаването на сделката, цената, регламентирането на условията и отношенията, срокове и разпределянето на права и задължения.

Обезпечаване на сделката

Тази част включва информация как ще бъде закупен имотът и как точно ще бъде платено на продавача. В договора трябва да е ясно уточнено дали купувачът ще плати дължимото със собствени средства, или ще използва банково кредитиране. С това се свързва определянето на срока за плащане на дължимото към продавача или как да бъде разсрочено, което ще позволи на продавача да си набави необходимата сума. Всяко второ жилище у нас се плаща с готови пари

Цена

В предварителния договор има възможност за определяне на окончателната цена за покупката на недвижимия имот. Жилищата поскъпнаха страшно много. Има ли имотен балон у нас?

Срок

Още в предварителния договор може да се определи и срокът за подписване на окончателния договор за прехвърляне на правото за собственост.

Регламентиране на условията и отношенията

В тези условия се разпределят разноските при прехвърлянето на собствеността. Определя се начинът на изменение и допълване на договора, отказът от сключването на окончателния договор от някои от страните, както и санкциите в полза на увреденото лице, които ще породи този отказ. Какво се случва с пазара и цените на жилищата у нас?

Права и задължения

Предварителният договор поражда правото да се сключи окончателен договор. По правило този договор поражда само това право. Няма пречка обаче страните да уговорят и прикрепят допълнителни правни последици. Така например често се уговаря, че купувачът на имота ще плати цената и ще влезе във владение, въпреки че окончателният договор все още не е сключен.

Предварителният договор не прехвърля вещни права и няма вещно транслативно действие, т.е. нужно за прехвърлянето им е подписването на окончателен договор. Предварителният договор може да има вещно транслантивно действие, ако компетентния съд го обяви за окончателен, заради неизпълнение на задължение на някоя от страните по договора.

Рисковете при покупка на жилище

Строят се все повече нови сгради, но предложените имоти не се увеличава, тъй като много предприемачи замразяват строежите, защото нямат яснота колко ще струват сградите, когато бъдат завършени. 

"Самите граждани са притеснени за покупките "на зелено". Това е една от най-рисковите покупки в България.", коментира Добромир Ганев, председател на "Национално сдружение недвижими имоти". Скъпите и некачествени жилища у нас отказват хората да купуват

По думите му покупката на жилище е високостойностна, социалнозначима сделка, 90% от случаите, когато се купува имот "за зелено" това е от физическо лице, от тях вероятно още 95% купуват хора без търговски умения и не ползват услугите на консултанти или юристи за една такава сделка, като се доверяват изцяло на предприемача. Той посочи, че това са две коренно различни позиции, тъй като предприемачът цели да вземе повече пари от сделката.

Предварителният договор не е задължителен елемент от покупко-продажбата на недвижим имот, но при липса на всички документи за бъдеща сделка или желание на купувача да получи банково финансиране, то този договор е подходящ способ за защита интересите на страните по него до окончателната подготовка на сделката. Какви жилища купуват по-младите и по-възрастните у нас?

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

Каква заплата трябва да вземаме, за да си купим жилище на кредит?

Войната не спря българите да купуват жилища

Столицата София отново е лидер по големи жилища ново строителство

София: Търсят се все повече нови жилища, но са и по-скъпи

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички