138 години от създаването на статистическа институция в България

138 години от създаването на статистическа институция в България
Източник: БГНЕС

Заехме достойно място в европейската и световната статистическа система. Това каза председателят на Националния статистически институт (НСИ) Сергей Цветарски.

Цветарски откри провеждащата се в столицата Конференция за потребителите на европейска статистическа информация на тема: „По-добро сътрудничество, по-добри данни“. Събитието се провежда в рамките на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз и по повод 138-годишнина от създаването на официалната статистическа институция в България.

„Днес се навършват 138 години от създаването на Статистическото отделение към Министерство на финансите. С Княжески указ от 25 юни 1880 г. е поставено началото, а само година по-късно отделението прераства в самостоятелно Статистическо бюро. Това е началото на държавната статистическа институция в България“, разказа председателят на НСИ, цитиран от БГНЕС.

Като председател на работна група „Статистика“ в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС Цветарски подчерта, че за последните шест месеца е свършено голямо количество работи – десетки срещи, заседание и триалози (тристранни преговори). „Затворихме три досиета и утре, на 26 юни, удовлетворени от постигнатото, ще предадем щафетата на председателството на Австрия“, подчерта той.

Сергей Цветарски очерта съвременни тенденции в света, които показват нарастващото търсене на по-детайлна и навременна информация. Според него, във века на информацията и глобализацията, „големите данни“ променят света около нас – икономиката, администрацията, медиите и хората. „Отговорни сме и полагаме максимални усилия за информационната сигурност, от която всички се нуждаят и на която изключително много държим. Гражданското общество, бизнес средите, политиците, изследователите и всички потребители, очакват както качествена статистическа информация, която да проследява развитието на процесите, така и да подпомага вземането на решения“, смята Цветарски.

В рамките на конференцията производители и потребители на статистическа информация имаха възможност да обсъдят идеи, да представят добри практики и да споделят своите изисквания и очаквания към статистическите данни. Представени бяха и статистически продукти и услуги, до които потребителите имат безплатен, неограничен достъп чрез сайта на Евростат.

Специална презентация пред участниците във форума направи и генералният директор на Евростат доц. д-р Мариана Коцева. Тя бе на тема „Потребителите на първо място“ и акцентира върху новите предизвикателства пред официалните статистика, както и тясното сътрудничество между европейската и националните статистически институции. „Едва ли нашите предци, които са създавали и издавали указа са предполагали, че след 138 години България ще председателства Съвета на ЕС. Аз мога да дам статистически данни и емпирично доказателство, че в областта на статистика това беше едно наистина успешно българско председателство, което ме кара да се чувствам много щастлива“, отбеляза доц. Коцева.

На форума бяха наградени победителите в националния кръг на първата Европейска олимпиада по статистика за ученици, в която участваха 527 деца от България, разпределени в 194 отбора.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.