Инфлацията с положителна месечна стойност през октомври

Инфлацията с положителна месечна стойност през октомври
Източник: Getty Images / Guliver

През октомври 2016 г. инфлацията отчита положителна стойност на месечна база, макар и тя да е минимална. В годишен план обаче продължаваме да наблюдаваме дефлация.

Индексът на потребителските цени за октомври 2016 г. спрямо септември 2016 г. е 100.2%, т.е. месечната инфлация е 0.2%, сочат данните на НСИ. 

Инфлацията от началото на годината (октомври 2016 г. спрямо декември 2015 г.) е минус 0.4%, а годишната инфлация за октомври 2016 г. спрямо октомври 2015 г. е минус 0.6%.

Средногодишната инфлация за периода ноември 2015 - октомври 2016 г. спрямо периода ноември 2014 - октомври 2015 г. е минус 0.8%.

На месечна база най-значително поскъпват свинското, маслото, гроздето, кашкавала. Спад на цените се забелязва при хляба, цитрусовите плодове, млякото, картофите.

В групите на нехранителните стоки има увеличение при цигарите, облеклото и обувките, праховете за пране, горивата, услугите, свързани с висшето образование. Поевтиняват билетите за въздушния транспорт, готварските печки и прахосмукачките, услугите по краткосрочно настаняване.

През октомври 2016 г. цените на лекарствените продукти и на стоматологичните услуги остават на равнището от предходния месец, а цените на лекарските услуги са се увеличили с 0.1%.

Хармонизираният индекс на потребителските цени за октомври 2016 г. спрямо септември 2016 г. е 99.9%, т.е. месечната инфлация е минус 0.1%. Основна причина за намалението на общия ХИПЦ, който измерва изменението на цените на стоките и услугите, използвани от всички домакинства на територията на страната (включително и чуждестранните), е намалението на цените в групите „Хранителни продукти и безалкохолни напитки”, „Транспорт” и „Ресторанти и хотели”. Различният обхват на ИПЦ и ХИПЦ и съответно различната структура на потреблението са причина за различните стойности на двата индекса.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.