Промишлеността и услугите издърпаха бизнес климата нагоре


Промишлеността и услугите издърпаха бизнес климата нагоре
Снимка: Thinkstock/Guliver

3173

През януари 2017 г. общият показател на бизнес климата се покачва с 0.8 пункта в сравнение с декември 2016 г., което се дължи на подобрения бизнес климат в промишлеността и сектора на услугите. Това показват данни на НСИ.

Промишленост

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността” нараства с 0.9 пункта спрямо предходния месец в резултат на оптимистичните очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Анкетата регистрира и известно подобрение в оценките им за притока на нови поръчки, което е съпроводено и с по-благоприятни очаквания за производствената активност през следващите три месеца. През януари средното натоварване на мощностите в промишлеността остава на нивото от октомври 2016 г. (74.6%). С оглед на очакваното търсене през следващите месеци обаче се предвижда недостиг от мощности.

Основният фактор, ограничаващ развитието на бизнеса, продължава да бъде несигурната икономическа среда, следван от недостига на работна сила, като през последния месец се наблюдава засилване на негативното им въздействие.

Относно продажните цени в промишлеността очакванията на мениджърите са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Строителство

През януари съставният показател „бизнес климат в строителството” се понижава с 1.2 пункта, което се дължи на изместване на оценките на строителните предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията от „добро” към „задоволително” (нормално за сезона). По тяхно мнение осигуреността на производството с поръчки намалява спрямо октомври 2016 г. и се оценява на 5.3 месеца. Същевременно обаче очакванията им както за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца, така и за строителната активност през следващите три месеца са по-благоприятни.

Несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша са най-сериозните фактори, затрудняващи дейността на предприятията. Последната анкета отчита засилване на отрицателното влияние на фактора „неблагоприятни климатични условия”. По отношение на продажните цени в строителството мениджърите не предвиждат промяна през следващите три месеца.

Търговия на дребно

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно” запазва нивото си от предходния месец. Мненията на търговците на дребно относно обема на продажбите и поръчките към доставчиците както от вътрешния, така и от външния пазар през следващите три месеца остават по-резервирани.

Основните пречки за развитието на бизнеса продължават да са несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене.

Очакванията на търговците са продажните цени да останат без промяна през следващите три месеца.

Услуги

През януари съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите” се увеличава с 3.5 пункта, което се дължи на подобрените оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. По отношение на настоящото и очакваното търсене на услуги мненията им са също оптимистични.

През последния месец се регистрира нарастване на неблагоприятното въздействие на фактора „конкуренция в бранша”, който измества на второ място затрудненията, свързани с несигурната икономическа среда. Преобладаващите очаквания на мениджърите относно продажните цени са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Още от Статистика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички