Спад на годишна база на производствените цени през септември

Спад на годишна база на производствените цени през септември
Източник: БГНЕС

Пореден спад на годишна база бележат производствените цени в България през септември. За сметка на това обаче се отчита ръст спрямо предходния месец август 2016 г. Това сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

През септември се наблюдава повишение на цените в добивната промишленост - с 2,1% и в преработващата промишленост – с 0,6%, докато при производството и разпределението на електрическа енергия, топлоенергия и газ е отчетено понижение с 0,2 на сто.

Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) нараства с 0,5% спрямо август.

С 2 на сто се понижава на годишна база общият индекс на производствените цени в страната след спад с 2,7% през август, като цените в добивната промишленост се понижиха с 1,9%, в преработващата промишленост – с 0,9%, а при производството и при разпределението на електрическа енергия, топлоенергия и газ имаше спад с цели 5,5 на сто.

Индексът на цените на производител само на вътрешния пазар в България през деветия месец на 2016 година е с 0,2% над равнището от август, когато беше отчетено понижение с 0,2% и регистрира спад с 2,4% на годишна база (спрямо септември 2015) след понижение с 2,7% през предходния месец.

По-рано този месец НСИ оповести доклад, според който инфлацията (потребителските цени, или индекса CPI) в България се понижи през септември с 0,5% спрямо август и регистрира спад на годишна база с 0,6 на сто.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.