Изкуственият интелект ще отнеме работното ви място? Историята на Microsoft Excel може да промени начина ви на мислене


Изкуственият интелект ще отнеме работното ви място? Историята на Microsoft Excel може да промени начина ви на мислене
Снимка: Getty Images

3228

Вероятно вече знаете прогнозите, че изкуственият интелект ще замени милиони работни места. По-рано тази година Goldman Sachs направи прогноза, че изкуственият интелект (AI) ще повлияе на 300 милиона работни места в цял свят, предизвиквайки "значителни сътресения" на пазара на труда.

Вече има известни примери за това как големи и малки компании заместват работниците си с изкуствен интелект. IBM например заяви по-рано тази година, че ще спре наемането на служители за определени длъжности, които могат да бъдат заменени от технологията. А водещи учени като Дарон Асемоглу алармират за потенциалното въздействие на изкуствения интелект върху работната сила.

Това кара мнозина да се страхуват за кариерата си. Неотдавнашно проучване показа, че всеки пети работник с висше образование се притеснява да не загуби работата си заради технологиите.

И това не е изненадващо.

В историята технологиите са трансформирали работата по множество начини, като в този процес са повлияли на пазара на труда. В голям изследователски доклад, публикуван наскоро, Morgan Stanley сравни възхода на изкуствения интелект с предишни периоди на технологични иновации. Резултатите от изследването дават основания за по-оптимистична гледна точка.

ОЩЕ: Милионер: Ето какво бих направил, за да изкарвам добри пари с помощта на изкуствен интелект при начален капитал под 100 долара

В историята има редица примери как технологиите не само понижават броя на работните места, но разкриват нови възможности на пазара на труда. Дали ситуацията с изкуствения интелект ще повтори историческите събития от близкото и далечно минало?

Снимка: iStock

Вземете например електронните таблици. Те се появяват за първи път в края на 70-те години на миналия век, като възприемането на този нов начин за водене на счетоводство се ускорява с въвеждането на Microsoft Excel в края на 80-те години.

Morgan Stanley споделя, че въпреки приемането на бързо разрастващите се технологии през 80-те години, особено въвеждането на Microsoft Excel през 1987 г., броя на американците, работещи като счетоводители и одитори, е намалял, но също така се е увеличил броя на американците, работещи като финансови мениджъри и анализатори. С други думи, всяко намаляване на броя на един вид работни места е повече от компенсирано от създаването на нови, съседни работни места.

Нещо подобно се случи с въвеждането на банкоматите, за които се прогнозираше, че ще сложат край на работата на банковите служители. Вместо това банкоматите направиха по-евтино управлението на клон, а търсенето на банкови клонове се увеличи, създавайки още повече работни места за касиери, отколкото преди.

ОЩЕ: Как да се конкурираме с изкуствения интелект на пазара на труда според милиардера Илон Мъск

Morgan Stanley казва: "През много предишни периоди на технологични иновации имаше прогнози за огромна загуба на работни места, а като цяло наблюдавахме обратното, което се дължеше на повишената производителност, по-ниските цени, а също и на изцяло нови продукти и услуги."

Тук е важно да се отбележи, че е абсолютно възможно някой да загуби работата си като счетоводител и да не може да се преквалифицира или да си намери друга работа като счетоводител или финансов мениджър. 

Това прави абсолютно ключово да се помогне на тези, които са изправени пред прекъсване, да развият нови умения, нещо, което Morgan Stanley отбелязва: "Прекъсванията на пазара на труда, свързани с епохата на изкуствения интелект, могат да доведат до безпрецедентно търсене на преквалификация. Макар че частно-публичните партньорства могат да смекчат прекъсването на работната сила в епохата на изкуствения интелект, смятаме, че степента на прекъсване на работната сила вероятно ще изисква значително увеличаване на капацитета за преквалификация на голям брой работници в САЩ"

Източник: businessinsider.com

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Директор замени 90% от съпорт служителите си с изкуствен интелект. Какви са резултатите?

"Изкуственият интелект ще бъде най-голямата машина за правене на пари в историята": Два начина как да се възползвате

Най-заможните хора в света станаха още по-богати заради бума на изкуствения интелект

10-те надеждни професии, които ще останат търсени през следващото десетилетие

Още от Иновации и наука


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички