Amazon представи асистент за онлайн пазаруване с изкуствен интелект


Amazon представи асистент за онлайн пазаруване с изкуствен интелект
Снимка: iStock

1169

Празничните по време празничния сезон са допринесли за силния ръст на приходите на Amazon през последното тримесечие, обявиха от компанията. Гигантът в онлайн търговията представи нов помощник при пазаруване с изкуствен интелект (AI).

От Amazon отчетоха 14 ръст на приходите на годишна база – до 170 млрд. долара за последното тримесечие на 2023 г. Резултатите бяха по-добри от предварителните очаквания на Уолстрийт.

Компанията се стреми да предостави на клиентите нов начин за пазаруване, като същевременно дава сигнал на инвеститорите, че удвоява усилията си в сферата на изкуствения интелект. Amazon обяви, че ще добави помощник за пазаруване с AI наречен „Руфъс“ към своя онлайн магазин.

Руфъс е „обучен за нашия много обширен продуктов каталог, както и за задаваните въпроси и отговори, отзивите от клиенти и интернет изобщо“, заяви главният изпълнителен директор на Amazon Анди Джаси. „Той позволява на потребителите да откриват артикули в онлайн магазина по много различен начин от този, по който са го правили досега“

Руфъс стартира в бета версия вчера за малък брой клиенти в приложението на Amazon, но ще достигне до още клиенти в САЩ в следващите седмици.

Снимка: iStock

Amazon също обяви тримесечни печалба от близо 10,6 млрд. долара. След обявяването на резултатите акциите на компанията поскъпнаха с над 7% - до 170,6 долара в следборсовата търговия.

Печалбите на Amazon през изминалото тримесечие идват, когато бизнесът му навлиза в 2024 г. в много по-добра форма, отколкото преди година. В началото на 2023 г. компанията се бореше с геополитическа несигурност, макроикономически трудности и инфлационния натиск, както и камшичен удар в предизвиканото от пандемията търсене на електронна търговия. От края на 2022 г. главният изпълнителен директор Джаси провежда агресивни мерки за намаляване на разходите, включително кръгове от масови съкращения. Някои от съкращенията в Amazon продължиха и тази година.

Изминалото тримесечие отбеляза „рекорден празничен пазарен сезон и приключи стабилна 2023 г. за Amazon“, заяви Джаси в изявление.

Подразделението Amazon Web Services (AWS), което отдавна носи сериозни постъпления на компанията, отчита 13% ръст на приходите за миналото тримесечие – до 24,2 млрд. долара.

През последната година Джаси съобщи на инвеститорите, че компанията инвестира сериозно в технологията на генеративния AI, за да не изостава в AI надпреварата в технологичния сектор.

Джаси посочи, че по негови прогнози AI ще донесе „десетки милиарди долари приходи за AWS“ през следващите години. От Amazon също обявиха, че рекламните приходи на компанията нарастват с 27% на годишна база. Компанията представи и оптимистични очаквания за настоящото тримесечие.

Източник: CNN 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Amazon представи нов AI чатбот за бизнес потребители

Пазаруването втора употреба е бизнес за над 1 млрд. долара за Amazon в Европа

Amazon тества хуманоидни роботи, за да "облекчи" служителите

След "годината на ефективността": Съкращенията в IT сектора продължават и през 2024 година

 

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички