Белев: 28% от плажовете не съществуват за туристическото министерство

Белев: 28% от плажовете не съществуват за туристическото министерство
Източник: Actualno.com/Румен Скрински

„Депутатите гласуваха в комисия срещу ветото на президента, наложено върху текстове от Закона за Черноморското крайбрежие, като дори не се опитаха да разберат какво им се говори. Бързането им е да покажат кой е силният и да размахат пръст на група хора, като им кажат: вие сте виновни за отпадъците по Черноморието“. Това каза Тома Белев от групата „Бетономорие“ пред БНР.

По думите му, „като ограничаваш правата на хората, на собственост, не може това да бъде в полза на хората“.

„От 12 години действа Законът за устройство на Черноморското крайбрежие, който сега променят и чрез него сега прокарват тази наредба. Този закон имаше една основна цел – да се определят плажната ивица и плажовете и да се управляват с оглед на тяхното опазване и устойчиво използване. 12 години по-късно 1/3 от плажовете все още не са определени. 28% от плажовете не съществуват за Министерството на туризма. При дюните е още по-зле. От 110 места, където има дюни, само 43 съществуват за Агенцията по кадастър. Какво да очакваме от министерства, които са харчили нашите данъци, наемали са подизпълнители, фирми? 12 години не знаят какъв е предметът на този закон“, поясни още Белев.

Мария Кавлакова от „Бетономорие“ подчерта основния проблем:

„Прескача се една цяла стъпка, която целеше да въведе качествени изисквания и регулация за българските къмпинги, каквито вече няма. В момента е по-лесно да построиш огромен хотел върху дюни, върху целия плаж, отколкото да направиш къмпинг“.

Тази вечер от 18.36 часа до 21.36 часа ще се проведе протестът „На море от бетон“ пред сградата на Народното събрание.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.