Изкуствено дърво генерира енергия от вятъра


Изкуствено дърво генерира енергия от вятъра
Снимка: Thinkstock

1356

Изкуствено дърво, което създава електричество от вятъра - такова интересно изобретение са създали френски учени, пише The daily Mail.

“Идеята се появи, когато на един площад видях листата на дърветата да трептят, без да има дори и полъх”, казва Жером Мишьо-Ларивиер, основател на базирана в Париж компания, която планира да пусне “Вятърното дърво” (Wind Tree) на пазара през 2015 година.

Дървото използва малки перки в “листата” си, които превръщат вятъра в енергия, независимо от посоката му и при това напълно безшумно. След три години на изследвания, екипът е разработил 26-тия прототип, който е инсталиран в региона Бретан в северозападна Франция. Изобретателите се надяват, че то ще бъде използвано в дворовете на къщите и в градски центрове.

Съоръжението, което ще се продава за 23 500 британски лири, е в състояние да генерира електричество през два пъти повече дни от годината в сравнение с конвенционалните турбини, тъй като може да използва вятър дори със сравнително ниската скорост от 7.2 км/ч. Според Мишьо-Ларивиер дървото е ефективно при средна скорост на вятъра 12.5 км/ч годишно. Той смята, че технологията може да се съчетава с други начини за генериране на електричество като фотоволтаици и геотермални помпи. Визията на инженера е да създаде “перфектно” дърво, чиито листа са от естествени влакна, корените генерират геотермална енергия, а кората е покрита със соларни клетки.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички