Трите въпроса на Джак Ма, които водят към успеха

Трите въпроса на Джак Ма, които водят към успеха
Източник: Alibaba

Способността да се придържа към заложената цел може да развие или да разруши даден бизнес. Това е нещо, което милиардерът Джак Ма знае много добре.

Емблематичният предприемач ръководи Alibaba в продължение на 2 десетилетия – от създаването му през 1999 г. до миналия месец, когато предаде щафетата на по-млад наследник. Под неговото лидерство компанията прераства в технологичен гигант, а Ма се превръща в един от най-богатите хора в Китай.

Успехът на Ma се случва в момент, когато младите компании оцеляват трудно: 70% от стартиращите фирми фалират по-малко от 2 години след набирането на първото си финансиране, според проучване на изследователската фирма CB Insights.

Една от основните причини, поради която тези компании не успяват, е липсата на съсредоточеност, заключават изследователите.

Говорейки на най-високи форуми, като годишните срещи на Международния валутен фонд и Световната банка, Ма споделя как остава съсредоточен в преследването на успеха.

"Непрекъснато си задавам тези 3 въпроса: "Какво имаш?", "Какво искаш?", "От какво ще се откажеш?", споделя милиардерът. "Независимо дали сте млади или стари, задавайте си 3 въпроса", съветва той.

Обикновено много хора не успяват да си зададат въпроса от какво са готови да се откажат, защото си мислят, че нямат с какво да започнат, отбелязва предприемачът.

Неизбежно е тези жертви да се правят в дългосрочен план. И да приемем, че това помага да се ангажираме с амбициите си в дългосрочен план, което често е необходимо за постигане на резултати, обяснява той.

"Не мислете, че ще успеете догодина; трябва да се подготвите за (след) 10 години", казва Ма, изтъквайки че на Alibaba ѝ отнема много повече от 1-2 години, за да се превърне в това, което е днес.

Ма признава, че той и екипът му не са имали много пари, знания или контакти в бранша, когато са създавали Alibaba. Но са доказали, че могат да успеят, "работейки здраво, вярвайки в бъдещето, вярвайки във идеята ден след ден, за да стават все по-добри".

За да поддържа тези убеждения, човек трябва често да си задава тези 3 въпроса. "Винаги мислете за тези въпроси и ще бъдете безстрашни, ще бъдете оптимисти, ще знаете какво искате. Докато продължавате да го правите, никога няма да се изгубите", съветва той.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.