Трите въпроса на Джак Ма, които водят към успеха


Трите въпроса на Джак Ма, които водят към успеха
Снимка: Alibaba

14806

Способността да се придържа към заложената цел може да развие или да разруши даден бизнес. Това е нещо, което милиардерът Джак Ма знае много добре.

Емблематичният предприемач ръководи Alibaba в продължение на 2 десетилетия – от създаването му през 1999 г. до миналия месец, когато предаде щафетата на по-млад наследник. Под неговото лидерство компанията прераства в технологичен гигант, а Ма се превръща в един от най-богатите хора в Китай.

Успехът на Ma се случва в момент, когато младите компании оцеляват трудно: 70% от стартиращите фирми фалират по-малко от 2 години след набирането на първото си финансиране, според проучване на изследователската фирма CB Insights.

Една от основните причини, поради която тези компании не успяват, е липсата на съсредоточеност, заключават изследователите.

Говорейки на най-високи форуми, като годишните срещи на Международния валутен фонд и Световната банка, Ма споделя как остава съсредоточен в преследването на успеха.

"Непрекъснато си задавам тези 3 въпроса: "Какво имаш?", "Какво искаш?", "От какво ще се откажеш?", споделя милиардерът. "Независимо дали сте млади или стари, задавайте си 3 въпроса", съветва той.

Обикновено много хора не успяват да си зададат въпроса от какво са готови да се откажат, защото си мислят, че нямат с какво да започнат, отбелязва предприемачът.

Неизбежно е тези жертви да се правят в дългосрочен план. И да приемем, че това помага да се ангажираме с амбициите си в дългосрочен план, което често е необходимо за постигане на резултати, обяснява той.

"Не мислете, че ще успеете догодина; трябва да се подготвите за (след) 10 години", казва Ма, изтъквайки че на Alibaba ѝ отнема много повече от 1-2 години, за да се превърне в това, което е днес.

Ма признава, че той и екипът му не са имали много пари, знания или контакти в бранша, когато са създавали Alibaba. Но са доказали, че могат да успеят, "работейки здраво, вярвайки в бъдещето, вярвайки във идеята ден след ден, за да стават все по-добри".

За да поддържа тези убеждения, човек трябва често да си задава тези 3 въпроса. "Винаги мислете за тези въпроси и ще бъдете безстрашни, ще бъдете оптимисти, ще знаете какво искате. Докато продължавате да го правите, никога няма да се изгубите", съветва той.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички