Какви са законните начини да преустроим жилището си?


Какви са законните начини да преустроим жилището си?
Снимка: БГНЕС

4664

Собственици на имоти разширяват, преустройват, а понякога и застрояват общи части на етажната собственост. Напоследък актуални станаха въпросите трябва ли терасата да се декларира към имота и може ли да си направим барбекю на покрива, ако сме на последния етаж. Ето защо съвсем логично е да си зададем въпроса какви са правилата, по които можем да направим разширяване и ремонт на жилището, в което живеем съвсем законно, съобщава bTV.

Балконът за едни е начин да жилището им да бъде енергийно ефективно. За други – да изразят себе си. Ако случайно терасата липсва, има и практични хора, които директно си я монтират.

В страни като Холандия нарушения няма. Решението е общ договор между собствениците във всеки блок. Те нямат да извършват каквито и да било преустройства, особено в конструкциите.

За да не се допускат абсурди още при изграждането, в Германия и Швейцария имат специална „строителна полиция“. За сравнение - у нас контролът по време на строеж се извършва от частни фирми.

На практика държавата се намесва едва на финала на всеки проект. Иначе всяка промяна в конструкцията, която не е съгласувана с контролен орган, е нарушение.

„Законът предвижда при издаване на съответната заповед за премахване на констатирано незаконно строителство и неизпълнение в съответния срок се преминава към процедура за принудително премахване”, обясни архитект Николай Диков, зам.-кмет на район "Възраждане".

Той посочи, че усвояването на тераса може да бъде опасно в случая, когато новоизградената стена е от газобетонни елементи или от тухли. В този случай не е ясна връзката между стоманобетоновите панели и новата конструкция.

„Това, което допуска законът, без разрешение за строеж, е единствено остъкляване на терасата. За всичко друго би следвало да има проект и документация, както и съгласие на общото събрание на блока”, поясни архитект Диков.

Той допълни, че районната администрация работи приоритетно със сгради, които са стари и опасни. Важно е самите граждани да подават сигнали, когато имат съмнения за нарушения.

Относно изграждането на покривни тераси, Диков обясни, че законът разглежда конкретния казус в няколко посоки в зависимост дали това е дефинирано в проекта за сградата като тераса, или като неизползваем покрив.

„Може да се направи със съгласието на всички собственици и при условие, че нарушава градоустройствените показатели, пожарните норми и санитарно-хигиенните норми”, обясни архитектът.

„Основен проблем е липсата на контрол. Проблемите се натрупват и стигаме до подобни абсурди. В етажната собственост хората правят това, което им се позволи. При липсата на контрол те си позволяват неща извън закона”, коментира Павел Миланов, председател на Асоциацията за регулиране на отношенията в етажната собственост.

По думите му трябва да има координация между районните администрации и управителите на етажна собственост.

„Имаме и спор с районни администрации какъв е контролът върху климатиците и външните тела. Обяснява ни се, че няма регулационен режим. По Закона за етажната собственост всяка промяна на фасадата минава през решение на общото събрание”, уточни Миланов.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички