Цената на петрола се покачва, след като САЩ затегнаха санкциите срещу Русия


Цената на петрола се покачва, след като САЩ затегнаха санкциите срещу Русия
Снимка: iStock/Guliver

1815

Цените на петрола записват лек ръст в петък след като САЩ затегнаха санкциите срещу износа на суров петрол на Русия, което повиши притесненията относно доставките на фона на прогнози за спад в световните петролни резерви през последното тримесечие на тази година.

Фючърсите върху цената на суровия петрол сорт Брент добавиха 0.6% до 86.50 долара за барел, а щатският лек суров петрол WTI поскъпна с 64 цента или 0.8% до 83.55 долара за барел към 6:45 часа българско време.

Петролът сорт Брент е в позиция да отчете седмично поскъпване в размер на 2.3%, докато WTI върви в посока ръст от 0.9% на седмична база, след като фючърсните договори и по двата вида петрол поскъпнаха в понеделник в резултат на опасенията за прекъсвания на износа от Близкия изток, провокирани от атаката на Хамас срещу Израел и опасенията, че конфликтът може да се разшири, пише Reuters.

Въпреки че цените отстъпиха леко спрямо първоначалното поскъпване от началото на седмицата, в четвъртък САЩ наложиха първите санкции на собственици на танкери, превозващи руски петрол, търгуван над ценовия таван от 60 долара за барел, поставен от Г-7. По този начин САЩ затваря вратичките в механизма, създаден да накаже Москва за нейната инвазия в Украйна.

ОЩЕ: Цената на петрола тръгна нагоре след ескалацията в Близкия изток

Русия е вторият най-голям производител на петрол в света и основен износител, като по-стриктните действия на САЩ относно руския износ могат да имат ефект в посока спад в доставките.

Също в четвъртък Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) запази прогнозата си за растеж на глобалното търсене на петрол, позовавайки се на признаци за устойчива световна икономика досега тази година и очаква по-нататъшно нарастване на търсенето в Китай, най-големият вносител на петрол в света.

„Проблемите, свързани с предлагането, остават във фокуса на пазара на суров петрол“, казва Даниел Хайнс, старши стоков стратег в ANZ, в бележка от петък, добавяйки, че цените по време на ранната търговия в петък са се повишили поради по-строгите санкции от САЩ.

ОЩЕ: Русия продава петрол на Индия с 30% по-скъпо спрямо западния ценови таван

„Настроенията също бяха подхранени, след като ОПЕК заяви, че очаква запасите от суров петрол да спаднат с 3 (милиона барела на ден) това тримесечие. Това предполага, че няма повече прекъсвания на доставките, произтичащи от войната Израел-Хамас“, казва Хайнс.

Цените на петрола пренебрегнаха данните, публикувани в петък, показващи месечен спад на вноса на китайски суров петрол. Вносът миналия месец е възлизал на 45.74 милиона метрични тона, или 11.13 милиона барела на ден, което е спад от 10.5% спрямо нивото през август, което бе третото най-високо в историята.

Вносът през септември обаче се е увеличил с 14% спрямо година по-рано, продължавайки тенденцията, наблюдавана през 2023 г., при която вносът значително надхвърли нивата от 2022 г., когато китайската икономика беше ударена от широко разпространени пандемични ограничения.

Данните за инфлацията в САЩ и реакцията на пазарите

Азиатските акции поевтиняха в петък, докато щатският долар запази позиции, след като годишната инфлация в САЩ нарасна с повече от очакваното, засилвайки прогнозите, че Федералния резерв на САЩ може да остави лихвените проценти високи за по-дълъг период от време.

Най-широкият индекс на MSCI за азиатско-тихоокеанските акции извън Япония се понижи с 0.94% в петък, в посока към най-големия си еднодневен процентен спад за една седмица, след като достигна триседмичен връх в четвъртък.

Спадовете на китайските акции бяха особено големи, след като данните по-рано през деня показаха, че потребителските цени в Китай са останали без промяна през септември, докато производствените цени се свиват с по-бавни темпове, което показва, че дефлационният натиск продължава.

ОЩЕ: Инфлацията в САЩ нараства с повече от очакваното през септември

Индексът на акциите на китайските сини чипове CSI300 падна с 0.80%, докато индексът Hang Seng потъна с 1.5% в ранната сутрешна търговия.

На фона на това, японският Nikkei намаля с 0.13% по-нисък, докато австралийският индекс S&P/ASX 200 загуби 0.25%.

Ускорението на потребителските цени в САЩ за септември съдържа изненадващ скок в разходите за наеми и търговците сега виждат по-голям шанс Федералният резерв да постигне ново увеличение тази година.

Фючърсните договори, които отговарят на лихвения процент на Федералния резерв, отразяват около 40% вероятност за повишаване на лихвите през декември, в сравнение с около 28% шанс, наблюдаван преди доклада за инфлацията от вчера.

Еврото се повиши с 0.13% до 1.054 долара, докато британската лира беше на ниво от 1.2193 долара, което е ръст от 0.16% за деня. Покачването на долара отново постави японската йена под натиск, като йената се търгуваше при курс 149.82 за долар.

Цените на златото се повишиха в петък, но останаха под двуседмичните върхове, достигнати в предишната сесия. Спот златото добави 0.2% до 1872.17 долара за тройунция.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Атаката срещу Израел може да засили търсенето на злато и други активи убежища

Какво се случва с цената на петрола и курсовете на основните валути?

Колко голям е рискът от прекъсване на доставките на петрол заради атаката срещу Израел?

Цената на петрола остава заложник на политическия риск, пазарите реагираха на промяната в тона на Фед

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички