Добре дошли в най-голямата библиотека в света (Снимки)


Добре дошли в най-голямата библиотека в света (Снимки)
Снимка: Wikipedia

9047

Раят за всички книжни плъхове е тук, на Земята. Това е Британската библиотека в Лондон. Ако обичате да четете, тя задължително трябва да попадне в списъка ви с места за посещаване. Защо ли? Макар да не е най-красивата в света, тя е най-голямата по брой категоризирани произведения.

Там се съхраняват над 170 милиона книги, ръкописи, списания, вестници, музикални записи, журнали и картини. Затова не е изненадващо, че библиотеката привлича по 1,75 милиона посетители на година. За щастие има достатъчно място - едновременно там могат да четат 1200 души, пише Travel and Leisure.

Ако един посетител взима по пет неща от библиотеката всеки ден, ще му отнеме 80 000 години да прочете всички произведения. Е, все пак повечето от нас разполагат с ограничено време, затова - ако някога отидете там - не пропускайте да видите съкровища като Магна Харта и оригинални текстове на "Бийтълс", написани на ръка от членове на бандата. В изложбените зали могат да се разгледат и ръкописи на "Джейн Еър", "Беоулф" и други класически произведения.

Британската библиотека всъщност изобщо не е стара - тя е основана през 1973 г. Сградата ѝ е най-голямата построена във Великобритания през XX в. Вътре има и доста уютно кафе.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички