Ето кой е най-добрият природен лек срещу стреса

Ето кой е най-добрият природен лек срещу стреса
Източник: Thinkstock/Guliver

Прекаленият стрес е един от най-големите проблеми на съвремието ни, проблем с тежки здравословни последици. Как можем да се преборим с него? Според проучване на Университета на Мичиган, публикувано във Frontiers in Psychology за целта може да ни помогне едно просто действие.

Изследването е доказало, че 20-минутна разходка сред природата намалява значително нивата на хормона на стреса. Учените дори наричат това "природното хапче" или "природния лек".

Участниците са били помолени да се разхождат поне три пъти седмично за 10 минути или повече. Нивата на кортизол са измервани преди и след и тези след са били с 10% по-ниски.

"Участниците можеха сами да избират по кое време да се разхождат, къде и колко дълго. Тази гъвкавост ни позволи да установим оптималната продължителност на "природното хапче" и тя е около 20 минути", коментира д-р Мари Каръл Хънтър.

Как работещите в градовете да се разхождат сред природата през деня? Всъщност под природа се има предвид да имате досег с натурална среда. Можете да отидете в малък парк, пространство с повече дървета или дори междублокова зелена площ.

По време на разходката на участниците им било забранено да ползват телефона си, да влизат в социалните мрежи, освен това трябвало да се разхождат, когато все още имало дневна светлина.

Резултатите от проучването подкрепят други подобни, според които време сред природата е най-добрият начин да се противодействаме на стреса. Затова следващият път, когато се почувствате под пара, откраднете си няколко минути сред зеленина.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.