В тази микродържава се разиграва най-странната жилищна криза в Европа


В тази микродържава се разиграва най-странната жилищна криза в Европа
Снимка: iStock

7406

Понастоящем в една от микродържавите в Европа се разиграва навярно най-странната жилищна криза на Стария континент.

Княжество Андора, планинска микродържава, намираща се между Франция и Испания, е дестинация без излаз на море, която е известна с възможностите за безмитно пазаруване и удобните за начинаещи скиори писти. Ниските данъци в страната и високите нива на банкова тайна я превръщат в мощен магнит за супербогатите купувачи и наематели на жилища, пише Bloomberg.

Но най-новата вълна от новодошли в Андора не се състои от обичайните богаташи, които обикновено се стичат се към страни с ниски данъци без да вдигат много шум. Новата вълна се състои от създатели на съдържание в YouTube и други звезди в социалните мрежи, които започнаха да поставят своите уеб камери в имоти под наем в долините на страната още преди пандемията.

Подпомогнати от естествената красота на Пиренеите и това, че в страната почти липсва престъпност, цените на недвижимите имоти в Андора се повишиха с над 30% от лятото на 2018 г. насам, принуждавайки по-малко заможните местни жители да се преместят през границата с Испания.

Притокът от инфлуенсъри е само част от по-широката картина на богатите хора, търсещи пребиваване в мини държавата, като този процес би могъл да провокира промяна в статута на Андора от юрисдикция с ниски данъци и добър стандарт на живот към превръщане в данъчен рай като Монако, с хипергъстота на свръхбогати жители и малко място за който и да е било друг.

За да предотвратят това, законодателите в Андора предлагат решителни действия, насочени към обезсърчаване на нерезидентите да придобиват жилища в страната, както и задължаване на външни лица да плащат данък върху всички покупки на недвижими имоти, като приходите отиват към фонд за създаване на достъпни жилища. Но има опасения, че подобни мерки могат да се окажат контрапродуктивни.

Княжеството винаги е било необикновено място. Това е независима държава от 1278 година с изключение на няколко кратки паузи. С площ, приблизително равна на тази на Сан Хосе, Калифорния, и население от около 84 000 души, Андора е сред най-слабо населените нации в Европа. Основната градска зона на страната, Андора ла Веля („Андора градът“), е най-високата столица на континента.

Най-добрият град за работа от разстояние в света се намира в Европа

Политически Андора също е необичайна. Държавата, която е в митнически съюз с ЕС, без да е член, се контролира от двама държавни глави, наричани съпринцове - президентът на Франция и епископът на Ургел, чието седалище е в Испания - въпреки че истинската изпълнителна власт е на избран Генерален съвет от 28 членове.

През по-голямата част от съществуването си Андора бе разглеждана като камениста и отдалечена дестинация, но туризмът започна да се разраства в края на 20 век. Въпреки че няма летища или жп гари в границите си, повече от 8.4 милиона посетители са пътували до Андора през 2022 година.

Освен ски курортите и ивиците с безмитни търговци на дребно, голямата привлекателна сила на държавата се крие във финансовите услуги, стимулирани от ниски данъци и високи нива на банкова тайна. Тази трансформация превърна Андора в богат анклав с по-висок БВП на глава от населението от Германия или Швеция, като от 2022 година насам, микродържавата получи и не особено бляскавото отличие да бъде сред една от малкото държави в света с повече автомобили, отколкото хора. Андорците също се радват на едни от най-високите очаквания за продължителност на живота в света.

Това обаче не означава, че всеки жител може да си позволи покачващите се цени на жилищата. Нарастващата привлекателност на Андора за външни лица може също да застраши друга от уникалните й характеристики - сегашния й статут на единствената държава, където каталунският е единствен официален език.

Местният език също е широко разпространен в Каталуния, Валенсия и Балеарските острови, но бъдещето му в Андора може да бъде по-трудно за осигуряване, ако новодошлите, които говорят кастилски испански, не положат усилия да го научат.

Как Германия се превърна от държава за пример в най-слабо представящата се голяма икономика в света?

Изглед над Андора ла Веля, столицата на Андора. Микродържавата е притисната от навярно най-странната жилищна криза в Европа;

Снимка: iStock

Новите правила за недвижимите имоти са предназначени да отговорят и на двата проблема. На първо място е наскоро приетата тримесечна забрана за закупуване на имоти от чуждестранни лица - заместващ закон, който ще бъде наследен от закон, налагащ данък върху всички покупки на недвижими имоти от чуждестранни лица, като постъпленията ще финансират строителството на достъпни жилища за отдаване под наем.

Генералният съвет също така планира да изиска от всички кандидати за пребиваване да положат изпит по каталунски в опит да насърчи мигрантите да приемат местната култура и да запазят езика.

Норвежки богаташи се стичат към Швейцария, за да избягат от високите данъци

Но критиците изразяват загриженост, че този подход ще „превърне Андора в Монако“, както казва един синдикалист пред El Pais, като насърчава богатите хора, които искат да купят имот там, да се регистрират като жители, за да избегнат новия данък.

За заможните не е трудно да станат „пасивни“ жители – тоест някой, който печели парите си от бизнес извън страната. За да се случи това се изисква доход, който възлиза на три пъти минималната работна заплата в страната (в момента 1 286.13 евро на месец) и инвестиция от поне 600 000 евро, като 552 500 евро в имоти, а останалите като възвръщаем депозит.

При настоящите средни цени в държавата всеки имот с площ над 95 квадратни метра би изпълнил тази цел, още повече, че за запазване на правото на жителство се изисква престой в страната от едва 90 дни годишно.

Кои са градовете с най-много милиардери в света?

За успешни предприемачи и професионалисти, които печелят парите си извън страната – категория, към която принадлежат повечето YouTube-ъри дори изискването за инвестиция може да бъде отменено, оставяйки възвръщаемия депозит като единственото задължение.

Тези, които отговарят на условията, могат да очакват атрактивен пакет от предимства. Най-високата ставка на данъка върху доходите в Андора е само 10%, а жителите не плащат данъци върху наследството или данък върху капиталовите печалби върху всеки актив, от който местното лице притежава по-малко от 25% или е притежаван повече от 10 години.

Друго ключово предимство е, че андорските банки не споделят данни с никакви външни данъчни власти - предимство за всеки, който е предпазлив или негодуващ от твърде много финансов контрол.

Други европейски микродържави имат сходни проблеми с балансирането на ограниченията за новодошлите. Докато Лихтенщайн изисква бъдещите купувачи на имоти да са живели там най-малко три години и да са получили разрешение от правителството, Монако, Сан Марино и Люксембург не забраняват на нерезиденти да купуват имоти.

Въпреки че много високите цени, произтичащи от тази политика, което вероятно е умишлено търсен ефект, те създават проблеми за функционирането на всяка държава.

Политиката на Люксембург за безплатен обществен транспорт, например, беше частично въведена, за да помогне за субсидирането на много работници с по-ниски доходи, принудени да пътуват ежедневно до страната, защото жилищата във Великото херцогство са извън финансовия им обсег.

Топ икономист: Германия е болният човек на Европа

И въпреки че Швейцария не е микродържава, галопиращите цени на имотите в банковия център с по-ниски данъци Цюрих, изложиха региона на сериозен риск от надуването на имотен балон.

Предложеният от Андора данък върху имотите не изглежда да вълнува много богатите нови мигранти, може би защото не е достатъчно строг, за да компенсира редицата предимства на данъчното пребиваване в Андора.

Но все пак някои „пасивни” жители, се оказват разстроени от предложението, че няма да бъдат освободени от задължението да преминат доста елементарния изпит по каталунски език.

В скорошно видео популярният стриймър Agustin51 обяви, че правителството представлява „диктатура“, тъй като налага безплатен 30-часов езиков курс за нерезиденти.

Бързата онлайн реакция на възмущение срещу позицията на стриймъра и други създатели на съдържание в YouTube предполага, че дори за хора, които не напускат често къщата - техният период на меден месец в Андора може и да е приключил.

Източник: Bloomberg

Къде цените на жилищата се определят спрямо доходите на местното население?

Закуска за 70 стотинки: Ето как изглежда дефлацията в Китай

Къде в Европа младите хора живеят най-дълго с родителите си?

Жилищата у нас стават все по-скъпи, цените растат със средно 10.7% през второто тримесечие

Тази страна ще стане третият най-голям потребителски пазар до 2027 година, оставяйки само зад САЩ и Китай

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички