Русия използва китайския юан в 25% от търговията си с останалия свят


Русия използва китайския юан в 25% от търговията си с останалия свят
Снимка: Getty Images

2282

Русия продължава да гледа в посока дедоларизация, като урежда все повече договори със своите търговски партньори, използвайки китайския юан, като в резултат на това валутата вече оформя сериозен дял от руския износ и внос, пише businessinsider.com.

Юанът е бил използван за разплащания в 75% от руската търговия с Китай и в 25% от сделките с други страни през първата половина на 2023 година, става ясно от информация на базирано в Москва издание RBC, което цитира данни на Министерството на икономическото развитие.

Идва ли краят на щатския долар като световна резервна валута?

Западните страни замразиха повече от половината чуждестранни резерви на Русия след като Владимир Путин взе решение за руската инвазия в Украйна през февруари 2022 година.

Това принуди Кремъл да се отдалечи от „токсични валути”, както ги нарече, като китайският юан бързо се издигна като един от основните бенефициенти. Делът на юана в споразуменията по руския внос нарасна от 4% до 23% през миналата година, по информация на Reuters.

„Токсичните валути” понастоящем оформят едва 28% от всички приходи от износ на Русия и 31% от вноса, според публикацията на RBC.

Русия става все по-зависима от китайските банки

Преди стартирането на войната в Украйна, Русия уреждаше 87% от плащанията по износа си и 67% от плащанията по вноса с „токсични валути”.

Прегръдката между китайския юан от Русия идва в по-широкия контекст на глобален стремеж към дедоларизация, като Бразилия, Китай, Индия, Южна Африка и няколко други страни се опитват да откъснат господството на долара в опит да намалят икономическата мощ на Вашингтон.

Китай поиска от доставчиците от Близкия изток да приемат юана, а не долара в петролните сделки през декември, докато от март 2022 г. Русия забрани на „неприятелски” страни да уреждат договори за природен газ във валута, различна от собствената си рубла.

Въпреки този натиск юанът все още представляваше само 2.6% от всички чуждестранни резерви към първото тримесечие – докато щатския долар заема огромен дял от 59%, според данни на Международния валутен фонд.

Защо дори Китай не иска юанът да измести долара като световна резервна валута?

Дедоларизация в действие: Страна, зависима от щатския долар, поиска да се присъедини към банката на БРИКС

Нарастващата цена на войната може да създаде проблеми за икономиката на Русия

Защо парите в обращение в Русия нараснаха до рекордна стойност?

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички