Как ще се променят лихвите по ипотечните кредити догодина? С колко ще се вдигнат вноските?


Как ще се променят лихвите по ипотечните кредити догодина? С колко ще се вдигнат вноските?
Снимка: iStock

10965

След като Европейската централна банка повиши за втори път основната лихва със 75 базисни пункта е въпрос на време този ход да даде отражение и у нас. Очаква се скоро лихвите по кредитите у нас да тръгнат нагоре. Ще се увеличат както лихвите по новите, така и по старите ипотечни заеми, прогнозира икономистът Десислава Николова от "Моите пари" за bussinessnovinite.bg.

"При заложена 2,5% средна лихва за банковата система по един ипотечен кредит в момента, прогнозите са, че в рамките на следващата година или поне до средата, лихвата по ипотечния заем ще достигне 5-6%", посочи Николова. По думите ѝ всеки, спазил правилото 30%, най-много 40%, от нетния му доход да отива за задължения, ще може да се справи с по-високите месечни вноски. Банките вдигнаха двойно лихвите по ипотечните кредити

С колко ще скочат вноските по ипотечни заеми?

При кредит от 100 000 лв. със срок на погасяване 20 години, месечната вноска при настоящата средна лихва от 2,5% е 529,9 лв., изчисляват от "Моите пари". Докато крайната сума, която бъде върната на банката е 127 177 лв.

При увеличение на лихвата до 4%, вноската на месец ще нарасне със 76 лв. на месец до 605,98 лв. Крайната сума, изплатена на банката след 20 г., вече е 145 435 лв. А при ръст на лихвите до 5%, месечната вноска вече става 659,95 лв., а общата сума, върната на банката е 158 389 лв.

"Това означава, че хората, които имат кредити, ако досега не са заделяли допълнително средства е добре да започнат да го правят, за да могат да погасяват вноските си, без да изпадат в просрочие", обясни Николова. Как ще се отрази на имотния пазар у нас вдигането на лихвите?

Ще се понижат ли цените на имотите?

Според проучване на "Моите пари" българите очакват високата инфлация да се задържи и през 2023 г. А тези очаквания мотивират поведението им, споделят анализаторите и предупреждават, че опасенията, че спестяванията им се топят, не са най-добрият съветник за инвестиционно решение. "Брокерите на недвижими имоти казват: Купувайте сега е моментът, за да съхраните парите си, независимо, че се очаква спад в цените на имотите на фона на общата икономическа обстановка", обяснява икономистът. Задава се охлаждане на жилищния пазар. С колко ще паднат цените?

Жилище с цел инвестиция или дом - на кое да заложим?

Според Николова за решението дали сега е моментът за ипотечен заем с цел купуване на имот за живеене, е много важно разходите за обслужване на всички кредити да не са над 30-40% от доходите на домакинството. Когато обаче, покупката е с цел инвестиция, трябва да се вземе предвид, че в София и големите градове, много такива имоти стоят празни. Каква заплата трябва да вземаме, за да си купим жилище на кредит?

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Всяко второ жилище у нас се плаща с готови пари

Какво е важно да знаете, преди да изтеглите кредит?

Експерт: Идва краят на високите цени на жилищата у нас

Кредит в евро или в лева: Кой ще е по-изгоден, щом влезем в еврозоната?

Жилищните кредити вече са 1/5 от всички кредити у нас

Войната не спря българите да купуват жилища

Още от Кредити


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички