Предупреждение: Индустрията за изкуствен интелект може да разходва толкова енергия, колкото цяла Нидерландия


Предупреждение: Индустрията за изкуствен интелект може да разходва толкова енергия, колкото цяла Нидерландия
Снимка: iStock

6507

Индустрията за изкуствен интелект може да разходва толкова енергия, колкото една държава с размерите на Нидерландия до 2027 година, предупреждава ново проучване.

Големите технологични компании се стремят да добавят услуги, задвижвани от изкуствен, откакто ChatGPT се появи на сцената през миналата година. Те консумират много повече енергия от обикновените приложения, което прави работата онлайн много по-енергоемка. Въпреки това в проучването се посочва, че въздействието на изкуствения интелект върху околната среда може да бъде по-малко от очакваното, ако сегашният му растеж се забави, пише BBC.

Много експерти, включително авторът на доклада, твърдят, че подобни изследвания са спекулативни, тъй като технологичните фирми не разкриват достатъчно данни, за да се направи точна прогноза. Няма съмнение обаче, че изкуственият интелект изисква по-мощен хардуер в сравнение с традиционните компютърни задачи.

Проучването на Алекс Де Врис, докторант в университета по бизнес и икономика в Амстердам, се основава на това, че някои параметри остават непроменени - като например скоростта, с която се развива изкуствен интелект, наличието на чипове за него и сървърите, които продължават да работят на пълни обороти през цялото време. Де Врис смята, че производителят на чипове Nvidia ще доставя около 95% от необходимия за сектора хардуер за обработка на изкуствен интелект.

ОЩЕ: Директор замени 90% от съпорт служителите си с изкуствен интелект. Какви са резултатите?

Гледайки количеството компютри, които се очаква да бъдат доставени до 2027 г., той успява да определи приблизително диапазона за енергийното потребление на изкуствен интелект от 85-134 тераватчаса (TWh) електроенергия всяка година. В горния край това е приблизително количеството електроенергия, използвано годишно от малка държава.

"По отношение на потреблението на електроенергия ще говорим за размера на държава като Нидерландия. Става дума за половин процент от общото световно потребление на електроенергия", казва той пред BBC News.

Де Врис заявява, че неговите констатации показват, че изкуственият интелект трябва да се използва само там, където е наистина необходим. Неговото рецензирано проучване е публикувано в списание Joule.

Колко енергия и вода използва изкуственият интелект?

Системите за изкуствен интелект, като например големите езикови модели, които захранват популярни чатботове, като ChatGPT на OpenAI и Bard на Google, се нуждаят от складове, пълни със специализирани компютри, наречени центрове за данни, за да работят. Това означава, че оборудването е по-енергоемко и, подобно на традиционните конфигурации, трябва да се охлажда, като се използват системи, изискващи много вода.

В изследването не е включена енергията, необходима за охлаждане. Много от големите технологични фирми не определят количествено това специфично потребление на енергия или вода. Де Врис е сред тези, които призовават сектора да бъде по-прозрачен по отношение на това. Но няма съмнение, че търсенето на компютри за изкуствен интелект расте като гъба, а заедно с това и количеството енергия, необходимо за охлаждането на тези сървъри.

ОЩЕ: Как възходът на изкуствения интелект превърна Nvidia в една от най-големите компaнии в света?

Индустрията за изкуствен интелект изисква сериозни количества електроенергия и вода;

Снимка: iStock

Дани Куин, шеф на шотландската фирма за центрове за данни DataVita, заяви, че в началото на 2023 г. компанията му е получавала "по едно-две запитвания седмично" за използване на съоръжението му за разполагане на комфигурации за изкуствен интелект, а сега получава стотици. Той описа и разликата в потреблението на енергия между шкаф със стандартни сървъри и шкаф с процесори за изкуствен интелект.

ОЩЕ: Милионер: Ето какво бих направил, за да изкарвам добри пари с помощта на изкуствен интелект при начален капитал под 100 долара

"Един стандартен шкаф, пълен с нормална конфигурация, изразходва около 4 киловата (kW) енергия, което се равнява на една семейна къща. Докато стелажът за конфигурации за изкуствен интелект е около 20 пъти по-голям, т.е. около 80 kW мощност. В един такъв център за данни може да има стотици, ако не и хиляди конфигурации." Той добави, че по-студеният и влажен климат в Шотландия е естествено предимство, което помага на центровете за данни да поддържат оборудването хладно, но все пак това е огромна задача.

В последния си доклад за устойчивост Microsoft, която инвестира много в развитието на изкуствения интелект, разкрива, че потреблението на вода е скочило с 34% между 2021 и 2022 г. до 6,4 милиона кубически метра, което е колкото 2500 олимпийски плувни басейна. Професор Кейт Крауфорд, която е написала книга за изкуственият интелект и неговото въздействие върху околната среда, заяви, че този въпрос я държи будна през нощта. През юли в интервю за BBC тя казва: "Тези енергоемки системи консумират огромни количества електроенергия, но също така и огромни количества вода, за да охлаждат тези гигантски суперкомпютри с изкуствен интелект. Така че ние наистина гледаме към една огромна добивна индустрия за 21-ви век". Но има и надежда, че изкуственият интелект може да помогне за решаването на някои от екологичните предизвикателства поставени пред планетата. 

Google и American Airlines наскоро установиха, че пилотите могат да намалят наполовина количеството кондезационни следи, създавани от самолетите, като използват експериментален инструмент с изкуствен интелект за избор на височина. Известно е, че тези следи допринасят за глобалното затопляне.

Правителството на САЩ е сред тези, които харчат милиони долари в опити за пресъздаване на ядрен синтез - начинът, по който Слънцето получава енергия. Успехът в тази област би бил истинска промяна в играта, под формата на неограничено, екологично захранване. Изкуственият интелект би могъл да ускори изследванията, които се провеждат от 60-те години на миналия век с много бавен напредък.

През февруари тази година университетският преподавател Брайън Спиърс заявява, че е използвал изкуствен интелект, за да предвиди резултата от експеримент, който е довел до пробив. "За 100 трилионни части от секундата произведохме десет петавата енергия. Това беше най-яркото нещо в Слънчевата система", пише той.

Източник: BBC

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Изкуственият интелект ще отнеме работното ви място? Историята на Microsoft Excel може да промени начина ви на мислене

Защо технологиите не ни правят по-продуктивни?

"Изкуственият интелект ще бъде най-голямата машина за правене на пари в историята": Два начина как да се възползвате

Още от Иновации и наука


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички