Симеонов предлага двойно увеличение на санкциите за шума


Симеонов предлага двойно увеличение на санкциите за шума
Снимка: БГНЕС

2795

Предлагаме санкциите за шума да се увеличат двойно, а контролът на обектите да се извършва само и единствено от МВР. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов по време на заседание на Комисията по икономическа политика и туризъм във връзка със законопроекта за изменение и допълнение на Закона за защита от шума в околната среда, предаде „Фокус“.

„Подчертавам въпроса за съществуващите вече заведения – за тях не въвеждаме нов режим, който да утежнява тяхната дейност“, каза Симеонов и посочи, че за тях се предвижда режим на проверка и замерване само в случай на подаване на сигнал.

„Въвеждат се конкретни забрани за шумозамърсяване в периода 23.00 и 8.00 часа, а сега действащият закон е до 7.00 часа. С други думи, в този период се предвижда забрана на каквото и да е озвучаване от обекти и транспортни средства. Като всички тези ограничения не се отнасят за обществени мероприятия. Много се спекулира, че едва ли не рок фестивалът нямало да може да бъде проведен. Нищо такова, това става със заповед на кмета“, посочи вицепремиерът.

Като трета група промени Симеонов посочи тези, които са свързани с контрола върху спазването на закона. „Контролът е разделен на две – по един начин е той за периода 23.00 и 8.00 часа и по друг за часовете, в които озвучаването е разрешено. За втората група нямаме никакви промени. По първата група – часовете, когато е забранено озвучаването, контролът е само и единствено от МВР“, каза още той и припомни, че сега са с контрола са ангажирани и представители на Регионалната здравна инспекция.

„Четвъртата група промени е свързана със санкциите – те се увеличават близо два пъти, тъй като практиката показва, че санкция от 100-200 лева няма никакъв ефект“, коментира вицепремиерът.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички