Спасители предупреждават за мъртво вълнение в Черно море

Спасители предупреждават за мъртво вълнение в Черно море
Източник: Actualno.com/Румен Скрински

Спасители отправят предупреждения към туристите, че през месец август има повишена опасност от мъртво вълнение в Черно море, предаде агенция "Фокус".

На 2 август се почита по стар стил паметта на свети пророк Илия. Според народното поверие на Илинден не се ходи на плаж, защото морето взима жертва на този ден.

Някои казват, че „морето се обръща“, започват да духат есенните ветрове, които менят непрекъснато посоката си, излизат вълнения и мъртво течение, известно още като „солуган“. Една от опасностите, които крие морето, е именно т.нар. мъртво вълнение, което се образува близо до брега и е перпендикулярно на него.

На повърхността мъртвото вълнение изглежда като спокойна ивица вода с различен цвят, разкъсала непрекъснатата линия от приливни вълни. За съжаление, визуално можем да го различим едва в 20% от случаите.

Червеният флаг на спасителните постове е знак към летовниците за рискове и за мъртво вълнение. Спасителите съветват при попадане на мъртво вълнение да се запази спокойствие и да се плува успоредно на брега. Мъртвото вълнение тегли навътре и ако плуващите усетят такава тяга, трябва да излязат незабавно от морето.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.