Съдът върна решението за екооценката на парк "Пирин"


Съдът върна решението за екооценката на парк "Пирин"
Снимка: Pixabay

5280

Решението на петчленен състав на ВАС за това дали новият план за управление на Национален парк "Пирин" подлежи на екологична оценка се връща за разглеждане от нов тричленен състав. Причината е, че предишният тричленен състав на ВАС не е разгледал и тълкувал всички доводи на природозащитниците за това, че планът трябва да мине на екологична оценка. Решението не е основано на доводите на МОСВ в касационната жалба. Това съобщиха от Гражданската коалиция "За да остане природа в България".

Става ясно, че съдът не е отговорил на въпроса: кои са приложимите норми, според които следва да се прецени следва ли да се извърши екологична оценка и според коя процедура да се извърши това.

Следващият 3-членен състав на съда трябва да отговори на следните твърдения на жалбоподателите:

- попада ли планът за управление на националния парк в списъка от планове, за които задължително се извършва екологична оценка съгласно закона за околната среда?

- следва ли планът за управление на парка да подлежи на екологична оценка и с оглед изискванията на комитета за световно природно наследство?

- ще окаже ли новия план за управление значително въздействие върху защитените зони от Натура 2000 и съответно трябва ли да се подложи на оценка на степента на въздействие с предмета и целите на зоните съгласно Закона за биоразнообразието?

За да отговори на горните въпроси, следващият тричленен състав първо трябва да установи каква е ролята и какви въпроси се решават с плановете за управление на национални паркове, съгласно разпоредбите на закона за защитените територии. Както, и да вземе предвид конкретните предвиждания на проекта за нов план.

След като направи всичко посочено дотук, съдът ще трябва да се произнесе с ясно решение подлежи ли актуализацията на плана на задължителна екологична оценка или на преценка на необходимостта от такава, както и дали трябва да се изготви детайлна оценка за степента на въздействие върху защитените зони.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички