4 въпроса, които трябва да си зададете, ако подготвяте реч

4 въпроса, които трябва да си зададете, ако подготвяте реч
Източник: Thinkstock

Гледането в празния монитор, когато седнете да пишете реч, може да е наистина обезсърчително. Много хора вярват, че да си добър оратор е дар и някои хора са просто по-талантливи от други. Но ако мислите, че нямате това, което е необходимо за една добра реч, ще бъде изключително трудно да започнете. Затова първо си задайте тези 4 въпроса.

1. Какъв проблем разглеждам?

Разбира се, първо трябва да си дадете точен отговор на въпроса върху какъв проблем ще разсъждавате. Ключът към завладяването на аудиторията е да предложите решение на техните проблеми. Когато избистрите ясно темата си, речта ви става по-лесна за управление.

2. Чий е този проблем?

Идентифицирането на конкретните решения става много по-лесно, когато знаете кои са вашите слушатели – възраст, професия и т.н. Не следвайте шаблони и не използвайте заучени фрази. Напротив, опитайте се наистина да опознаете аудиторията, за да отговорите на нуждите й.

3. Какво щях да кажа, ако имах само 2 минути?

Предполага се, че сте доста запознати с темата, щом ще изнасяте реч. Това обаче може да бъде нож с две остриета и да се „отплеснете”, опитвайки се да кажете всичко. Колкото по-малко думи използвате, толкова повече аудиторията ще чуе какво искате да кажете.

4. Какво впечатление искам да оставя?

Речите могат да променят живота ви. Какво искате да направи публиката по-нататък? Искате ли да ви се обадят? Да купят нещо? Дали сте променили по някакъв начин живота им? Като сериозен или като духовит човек искам да ме запомнят?

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.