Чувствате се неоценени на работа? Ето какво да правите

Чувствате се неоценени на работа? Ето какво да правите
Източник: iStock/Guliver

Всеки има нужда да бъде ценен. Въпреки това, повечето от нас са се чувствали неоценени в някакъв момент от кариерата си, а цели 65% от работещите споделят, че често изпитват това чувство. Разбира се, негативната емоция води до повишен стрес и тревожност. Ако сте сред хората, които се чувстват неоценени на работното място, трябва да поемете инициатива и да потърсите начини да обърнете нещата.

Проверете какво мислят околните

Намерете някой, който познава естеството на вашата работа и е запознат с фирмата. Супервайзър или мениджър, но който няма пряка връзка със задълженията ви. Не се оставяйки в цикъла от негативизъм и говорете само с колеги, които ви предразполагат. Попитайте ги как се чувстват на работното място и какво им е мнението за вашата работа. Не правете предположения за шефа си и това, което възприемате като липса на признателност.

Открит разговор с шефа

В този случай трябва да действате деликатно. Подгответе се предварително за срещата, като набележите какво ще обсъждате и подготвите списък с постиженията, които са най-пресни в съзнанието ви. Никога не казвайте, че искате повече признание, а по-скоро посочете, че понякога не чувствате работата си ползотворна. Обяснете на шефа си, че търсите начини за подобряване и бихте искали неговата помощ.

Не бъдете твърде самокритични

Много от нас са склонни да се фокусират върху това, което се е объркало в даден момент. Полагайте усилия да потърсите какво е минало добре в края на всеки ден, седмица и месец. Направете списък и го оставете на видно място. Не само, че ще ви даде положителен тласък, но и ще ви накара да гледате по-често в правилната посока.

Мислете за алтернативи

Струват ли си ползите от работата ви, ако не се чувствате добре там? Можете ли да мотивирате себе си и да продължите? Ако отговорът е твърде „не”, може би е време за промяна.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.