Психологически трик, който ще накара някой да ви направи услуга

Психологически трик, който ще накара някой да ви направи услуга
Източник: iStock/Guliver

Понякога ни се иска да имаме магически бутони, с които да разрешаваме някои от проблемите си. За съжаление това е невъзможно. Има обаче определени психологически трикове, чрез които можем да си осигурим по-лесно помощ от другите, пише BrightSide.

Такъв трик приложил веднъж Бенджамин Франклин. Той решил да спечели доверието на човек, който не го харесвал, но имал политическо влияние. Въпросният мъж притежавал огромна библиотека. Франклин му писал с молба за дребна услуга - да му заеме една рядка книга. Получил я. Скоро след това Франклин я върнал, придружена с благодарствена бележка. А следващият път, когато се срещнали, книголюбителят заговорил Франклин по темата. Така двамата се сближили и в крайна сметка станали приятели.

След време политикът пише в автобиографията си: "Когато някой веднъж е направил нещо мило за вас, се увеличава вероятността да го направи и втори път". Как можем да използваме този съвет в ежедневието си?

Помолете за дребна услуга човек, с когото не общувате много. Например да ви заеме химикалка. След това шансовете да поискате нещо по-голямо от него и той да се съгласи се повишават. Хората започват да се чувстват полезни, а това ги прави по-отзивчиви.

Ако пък даден колега не ви харесва, попитайте го за мнението му по важен въпрос. Това ще се превърне в добра основа за развитието на бъдещите ви отношения.

 

 

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.