Знаете ли коя в най-скъпата подправка в света?

Знаете ли коя в най-скъпата подправка в света?
Източник: iStock/Guliver

Тя има специфичен вкус, цвят и... цена. Става дума за шафрана, най-скъпата подправка в света. Само два килограма от него струват около 3000 долара.

Това се дължи най-вече на процеса на растеж. Малка част от цветята на шафрана - стигмата - всъщност се използва за подправката, разказват от foodpanda. Необходими са около 75 000 цветя от шафран, за да се получи само един килограм подправка. Стигмата е деликатна, така че прибирането и изсушаването им е скъпа, ръчна работа. Храната подправена с шафран е сред 10-те най-скъпи храни, които ще намерите в менютата на ресторанта.

Растението е също толкова деликатно, колкото самата стигмата. Расте само при много специфични условия, цъфти само за една седмица в годината. Чувства се най-добре на слънце и в добре дренирана, богата почва в район, който е сух през лятото.

Индийските, иранските и испанските шафрани са най-популярните видове, макар че американците най-често купуват испанската разновидност.

Хората са склонни да плащат толкова много за шафрана, благодарение на отчетените ползи за здравето и трудното описание на вкуса. Изследванията показват, че шафранът може да подобри настроението, да намали симптомите на ПМС, да помогне за отслабване и др.

В миналото древните гърци, китайци и индийци използвали подправката за всичко - от парфюми до медицински отвари.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.