Азим Премжи е най-щедрият милиардер извън САЩ

Азим Премжи е най-щедрият милиардер извън САЩ

САЩ са държавата, в която живеят най-много милиардери и доста от тях са отдадени на благотворителни каузи. Това обаче не означава, че извън границите ѝ също няма заможни хора, творящи добро. По данни на Forbes най-щедрият милиардер неамериканец е Азим Премжи от Индия.

"От тези, на които им е дадено много, трябва и много да се очаква", каза преди време Премжи пред списанието. Той определено се стреми да оправдае очакванията. През живота си до момента е дарил 21 млрд. долара за различни инициативи, а личното му състояние към момента е 5 млрд. долара. 

Азим Премжи е създател на IT компанията Wipro. Любопитно е, че много от парите му са дарени за образование, а самият той не е завършил университет. Приет е в "Станфорт", но го напуска, за да започне да управлява семейния бизнес - производство на олио за готвене. С времето обаче минава в софтуерния бизнес и постига голям успех.

Само през 2018 г. Wipro има 8,4 млрд. долара приходи. Наскоро Премжи обяви, че е пренасочил дял от над 7 млрд. долара от компанията към благотворителната си организация.

На второ място по щедрост сред милиардерите извън САЩ се нарежда британецът Кристофър Хон, дарил 4,5 млрд. долара, и мексиканецът Карлос Слим, дарил 4,2 млрд. долара.  

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.