Поставиха Банско под карантина заради няколко заразени


Поставиха Банско под карантина заради няколко заразени
Снимка: iStock

18407

Банско е поставен под карантина заради нарастващите случаи на коронавирус. Това стана ясно на извънреден брифинг в Министерски съвет.

Със заповед на здравния министър се забранява влизането и излизането на хората от града. Жителите на Банско, които са извън града, имат срок до 20:00 часа на 18 март (сряда), за да се приберат у дома. Жителите на града нямат право да излизат по улиците без основателна причина. За такава се смята да си купят храна, да отидат до аптека или болница, или да посетят банка или застрахователна компания.

Никой няма право да влиза или излиза от града, с изключение на товарни автомобили, доставящи храни, лекарства и стоки от първа необходимост, полицаи, здравни инспектори, пожарникари, както и служители на компаниите за комунални услуги, обяви началникът на кризисния щаб генерал-майор Мутафчийски.

Карантината в Банско засега ще продължи 14 дни. В курорта има трима болни от коронавирус, като всички те са свързани с туризма в планинския град. Заразата най-вероятно е пренесена от британски туристи, които са дошли на почивка преди няколко дни. В момента туристите са под карантина в софийски хотел и в близките дни ще бъдат изпратени обратно към Обединеното кралство.

По думите на Мутафчийски такива ски курорти се превръщали в рискови места за разпространение на коронавирус. Припомняме, че вчера туристическият сезон в Банско беше прекратен, ски пистите бяха затворени, а хотелите спряха да работят. В събота обаче е имало около 2200 души от различни места, по информация на кмета Иван Кадев.

Полицията ще вземе всички мерки за спазването на карантината, увери министърът на вътрешните работи Младен Маринов. Той призова хората да не влизат в града, нито да излизат от него, тъй като това се смята за нарушаване на карантина, за което законът предвижда тежко наказание.

По думите му нещата са изключително сериозни, а целта на ограниченията е да се попречи максимално на разпространението на заразата.

Маринов съобщи, че нарастват случаите на хора, нарушаващи наложената карантина. Той призова гражданите да спазват ограниченията, наложени от здравните власти. "Само по този начин ще продължим да ограничаваме бързото разпространение на заразата", каза вътрешният министър.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички