БЧК: 70% от удавянията се случват в реки

БЧК: 70% от удавянията се случват в реки
Източник: община Ивайловград

Заради скоростта на течението, реките са сред най-опасните водоеми, там се случват близо 70% от удавянията през годините. Това каза Антон Налбантов, директор на Водноспасителната служба към БЧК, пред "Фокус".

Той призова да се избягват за къпане и плуване места като реки, канали и язовири.

„Тези места са опасни, защото са непредвидими по отношение на течението, присъствието на паднали дървета и предмети във водоемите. Също една от опасностите, които крият реките и язовирите – лъжливо горният слой на водата е затоплен, но на няколко сантиметра под най-горния слой започва рязко застудяване на водата. Когато влезем с по-загрято тяло и сме на дълбочина, в която температурата рязко се промени, това предизвиква промени във физиологичното ни състояние – спазми, мускулни крампи, затруднения в дишането. Съответно това води до паника, стрес на този, който е изпаднал в подобна ситуация, а когато и плувните му умения не са на много високо ниво – трагичният случай е почти гарантиран“, обясни Налбантов.

По отношение на плажовете по Черноморието, Антон Налбантов обясни, че трябва да се съблюдава флаговата сигнализация, да се спазват указанията на спасителите и да не се влиза в морето когато има висок бал на вълнението.

Той припомни още веднъж указанията, които трябва да се спазват при влизане в морето – да не сме употребили алкохол и да са минали около два часа от последното ни хранене.

Налбантов увери, че БЧК разполага с предостатъчно обучени водни спасители, което се дължи на подобряващите се условия за работа и по-добрите възнаграждения през последните години.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.