Спад на търговията на дребно на месечна база

Спад на търговията на дребно на месечна база
Източник: Thinkstock/Guliver

Затихващо оживление в търговията на дребно през септември отчете Националният статистически институт.

Оборотът в раздел "Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети" намалява с 0.2 на сто спрямо предходния месец, но нараства с 2 на сто спрямо септември 2015 година. 

Спрямо август е отчетен ръст само при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 1.3 на сто. По-значително намаление е регистрирано при търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 2.3 на сто, търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 1.9 на сто, търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника и търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - по 1.8 на сто.

В сравнение със септември 2015 г. най голям е ръстът при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 14.5%, търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - със 7 на сто, търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки и търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 6.2 на сто.

Намаление е регистрирано при търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 4.8%, и търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 4.2 на сто.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.