Сериозен ръст на предлагането на жилища под наем в Централна и Източна Европа


Сериозен ръст на предлагането на жилища под наем в Централна и Източна Европа
Снимка: iStock

2470

Предлагането на жилища под наем в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), включително в България, е нараснало сериозно през 2022 г. спрямо 2021 г., сочат данни на консултантската компания Colliers International. В Унгария то е скочило с 301%, следват Румъния (+244%), Полша (+217%) и България (+173%), според доклада „Жилищният сектор в ЦИЕ-6. Да открием потенциала на пазарния сегмент“.

„Пазарът на жилища под наем в ЦИЕ е по-слабо развит, отколкото в Западна Европа, а преобладаващата част от тях още е собственост на частни лица или общини. В последните години има разрастване на институционалния пазар на наеми в региона, особено в столиците Варшава, Прага, Будапеща и Букурещ, също и в София и Братислава, макар и в по-малка степен. И регионалните пазари започнаха да се разширяват, предимно в Полша и Чехия“, коментира Дорота Високинска-Куздра, старши партньор корпоративни финанси и жилищно строителство в Colliers за ЦИЕ. Мечта ли е собственото жилище? Все повече хора в Европа живеят под наем

Основни движещи сили на пазара на жилища в ЦИЕ

Урбанизация и миграция

Тъй като градовете в ЦИЕ продължават да растат, търсенето на жилища под наем в градските райони расте. Много хора се преместват от провинцията в по-големите населени места в търсене на работа, образование и други възможности, което води до по-голямо търсене на апартаменти под наем.

Недостатъчно предлагане

Друг двигател на пазара на жилища в ЦИЕ е недостигът в предлагането, а оттам и нарастващият брой институционални инвеститори, като частни фирми, фондове, тръстове за инвестиции в недвижими имоти, които започват да влагат средства в региона. Те са привлечени от относително ниските разходи и по-високата потенциална възвръщаемост спрямо Западна Европа, както и от нарастващото търсене на жилища под наем.

Растяща средна класа

Тъй като средната класа в страните от ЦИЕ продължава да расте, все повече хора могат да си позволят да наемат апартаменти и са готови да платят и за по-високо качество на услугите по поддръжка, интериорен дизайн и за по-добри локации. Преобладаващата част от по-младите предпочитат наем пред покупка на имот. Те избират начин на живот, който благоприятства мобилността и споделената икономика. Институционалният наем, въпреки че е по-скъп от този, предлаган от частни физически лица, носи много предимства и затова е предпочитан от наемателите – много от наличните имоти под наем, притежавани от специализирани в областта компании, имат списъци с чакащи, които искат да се настанят.

Достъпност

Нарастващите разходи за жилищни кредити сочат, че част от населението не може да си позволи покупка на апартамент или не иска да се обвързва с дългосрочни кредити. Институционалният наем често е по-евтин от вноската по кредита и предлага много по-голяма сигурност и гъвкавост за хората. Наемите в София тръгнаха нагоре. Какви имоти се търсят и какви се предлагат?

Война в Украйна

Продължаващата война в Украйна оказва сериозно влияние върху търсенето на жилища в региона на ЦИЕ, въпреки че степента на въздействие може да варира в зависимост от страната и местоположението ѝ. Внезапното нарастване на населението в някои страни от ЦИЕ предизвика ръст на търсенето на апартаменти под наем, особено в Румъния, Полша и Унгария. Макар да изглеждаше, че това ще е временно явление, остава на високо ниво, водещо до ограничена наличност на апартаменти и трайно високи наемни цени в големите градове. Очаква се тенденцията да се запази в дългосрочен план.

Споделени услуги

ЦИЕ е предпочитан регион за секторите BPO, SSC, IT и R&D, които продължават да нарастват за инвестициите и работните места. Това е заради главно по-ниските оперативни разходи и наличието на талант. Горното оказва влияние върху търсенето на жилищни проекти в най-големите градове в региона на ЦИЕ.

Преход към жилища под наем

Исторически погледнато страните от ЦИЕ имат много силен пазар за покупка на жилищни имоти – сериозно по-висок от този спрямо Западна Европа, където наблюдаваме превес на дела на наемателите. Очаква се тази тенденция постепенно да се обърне в страните от ЦИЕ. По-младите поколения са склонни да предпочитат наем пред покупка. В тази връзка, наемането на имоти може да се е една от най-важните тенденции, оформящи жилищния пазар през следващите години. Купуването на жилища на пауза: Кой ще купува догодина?

Чехия - лидер на пазара на жилища под наем

Чехия е на първо място в региона по наличности от съществуващи имоти за отдаване под наем от предприемачи и инвеститори с близо 62 500 единици (+10% спрямо 2021 г.), следвана от Полша с около 10 000 единици (+217% спрямо 2021 г.). През 2022 г. има значително увеличение на предлагането и в страни като Унгария (+301%), Румъния (+244%), Словакия (+173%) и България (151 единици за последните 2 години), сочат данните на Colliers.

Възход на пазара на студентски жилища и споделеното съжителство

Пазарът на частни студентски жилища отново набира скорост след забавянето при пандемията. В страните от ЦИЕ-6 включва главно студентски общежития, принадлежащи на университети. Частните студентски имоти още са сравнително нов и нарастващ сегмент на пазара. Пазарът на жилища за споделено съжителство в страните от ЦИЕ също е ново явление, но бавно се разраства. Сред 6-те държави от ЦИЕ тази форма на настаняване е позната главно в Чехия, Полша и Словакия.

Цените на жилищата продължават да растат

В последните 10 години цените на жилищата в ЕС бележат устойчива тенденция към повишаване. Общо в ЕС-27 между 2015 г. и 2021 г. е отчетен скок от 38%. Някои от най-големите увеличения са в Централна и Източна Европа – на първо място е Унгария (+108%), следвана от Чехия (+84%) и Словакия (+54%), България (+49%), Полша (+48%) и Румъния (+34%). Най-нисък ръст сред страните от ЕС има в Италия (+3%) и Кипър (+4%). Страните с най-голям риск от спад на цените на жилищата. Къде е България?

Важна роля на енергийно ефективните сгради

Ролята на зелените и енергийно ефективни сгради за наемателите силно нараства, не само в резултат на политиките за ESG, но и поради финансовите ползи. Затова от Colliers очакват скоро да се стигне до нарастваща разлика между цените на наемите на зелените, енергийно ефективни сгради и останалите в страните от групата ЦИЕ-6. Това би трябвало да се отнася за всички сектори на недвижимите имоти, включително за жилищния.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Българите са сред първите в Европа по собствени жилища

Цените на жилищата достигнаха своя връх. Пътят вече е само надолу

Наемите в София отново растат, какви жилища се търсят

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички