Икономисти прогнозират: ЕЦБ е на прага на поредно увеличение на лихвите


Икономисти прогнозират: ЕЦБ е на прага на поредно увеличение на лихвите
Снимка: iStock

4108

Европейската централна банка е на прага на поредно голямо увеличение на лихвите по време на срещата на 27 октомври. Това показва изследване на Reuters сред икономисти, повечето от които препоръчват още едно покачване със 75 базисни пункта. Предстои ново голямо вдигане на лихвите в Европа

Както в по-голямата част от света, инфлацията в еврозоната продължава да расте заради рязкото покачване на цените на енергията, а веригите на доставки, пострадали от пандемията, поеха допълнителен удар и от войната в Украйна.

Целта на ЕЦБ е инфлация от 2%, но тя достигна 10% миналия месец. Според проучването средно ще достигне връх от 9.6% през това тримесечие – по-високо от прогнозираното през септември ниво, преди плавно да се понижи, но няма да достигне целта от 2% до края на 2024 г.

"Инфлацията е твърде висока. Нужно е бързо покачване на лихвените проценти. Освен това, ЕЦБ трябва да следи и спредовете по облигациите, така че ръст с над 75 базисни пункта е малко вероятен", заяви Брайън Мартин от ANZ. ЕЦБ рязко вдигна лихвите, за да се бори с неудържимата инфлация

Голяма част от ценовия натиск се създава от разходите за енергия, тъй като няма изгледи скоро войната в Украйна да свърши. Близо 65% от 34 анкетирани икономисти твърдят, че разходите за живот в еврозоната ще се влошат значително. Само 12 смятат, че ще се подобрят. Ще успее ли ЕЦБ да успокои пазарите, ако вдигне рекордно основната лихва?

"Най-сериозно влияние ще окаже енергийната криза върху домакинствата през четвъртото тримесечие на 2022 г. и първото тримесечие на 2023 г., когато търсенето на газ е сезонно по-високо", посочи Лука Мецомо от Intesa Sanpaolo.

В навечерието на зимата очакванията са ЕЦБ да бъде по-агресивна в затягането на политиката.

Очаква се следващия четвъртък ЕЦБ ще повиши лихвения процент по депозитите до 1.5%, а лихвеният процент по рефинансирането до 2%. Това твърдят голяма част от анкетираните 60 икономисти от Reuters в периода 12-18 октомври.

27 от 36 смятат, че банката трябва да избере увеличение от 75 базисни пункта на депозитния лихвен процент, докато според двама трябва да бъде дори със 100 базисни пункта. Само 7 препоръчват 50 пункта. ЕЦБ вдигна рекордно лихвите, без да се плаши от рецесия

Каква рецесия чака еврозоната?

Първото увеличение на лихвите на ЕЦБ беше през юли 2022 г., когато добави 50 базисни пункта към всичките си ставки. Тогава доведе лихвения процент по депозитите до 0, изваждайки го от отрицателните стойности за първи път от 2014 г. След това през септември последва и ръст с 75 базисни пункта.

Това беше бавно спрямо Федералния резерв на САЩ, което доведе до обезценяване на еврото под паритета спрямо щатския долар. Доларът стана по-скъп от еврото за първи път от две десетилетия

До края на 2022 г. се очаква лихвите по депозитите и рефинансирането да бъдат съответно 2 и 2.5% спрямо 1.25 и 2%, прогнозирани през септември.

Очакваше се лихвеният процент по депозитите да достигне връх от 2.5% през 2023 г., а процентът на рефинансиране – 3%, по-висок от стойностите 1.5 и 2%, дадени през септември. Най-високата прогноза беше да достигнат 4 и 4.5%. Очаква се рецесия в Европа и още по-тежка криза в България

ЕЦБ обеща повече повишения и започна дебат за преустановяване на покупките на облигации за 3.3 трлн. евро – наследството от борбата ѝ срещу дефлацията през последните 10 години.

Двама от членовете на УС на ЕЦБ призоваха за повече увеличения, за да се борят с безконтролния ръст на цените. Но ЕЦБ също е изправена пред рецесия в Блока. Предстои стагфлация в Европа

Близо половината от анкетираните икономисти, 22 от 46, смятат, че рецесията ще бъде кратка и плитка. 15 пък смятат, че ще е продължителна и плитка. Според 8 от тях ще бъде кратка, но с дълбоки последици, а един от тях заложи на най-тежкия сценарий – продължителна и дълбока рецесия. Европа - на прага на рецесия. Какъв е рискът за България?

Очакваше се икономиката да нарасне с 3% през тази година, да остане без промяна през 2023 г., преди отново да има ръст през 2024 г. и да се разшири с 1.5%. В проучването от септември прогнози бяха съответно 2.9, 0.4 и 1.6%.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Предстои ли нова дългова криза в еврозоната?

Европейските банки са изправени пред тежко изпитание

"Неразумен хазарт": Фед може да вкара света в дълбока криза

Светът навлиза в рецесия, за да избегне още по-опасната стагфлация

Настъпва епохата на Голямата стагфлация

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички