Как франчайзите на McDonald’s в Близкия изток влязоха в публичен конфликт относно Израел


Как франчайзите на McDonald’s в Близкия изток влязоха в публичен конфликт относно Израел
Снимка: Getty Images

4296

Напрежение се разиграва с обекти на McDonald’s в Близкия изток, докато войната Израел-„Хамас” бушува.

В Израел местен оператор на McDonald's започна да предлага отстъпки на войници, сили за сигурност и други след нападението на екстремисти от „Хамас” от 7 октомври, което уби 1 400 души, а над 220 души бяха взети за заложници, според израелските власти.

Няколко заложници бяха освободени. McDonald's Израел досега е раздал 100 000 безплатни ястия, според публикации в социалните медии.

В същото време обаче, редица оператори на McDonald’s в региона бързо се дистанцираха от действията на израелския оператор, пише CNN.

Франчайзинг групи в Кувейт, Пакистан и други страни излязоха с изявления, че не споделят собственост с израелския франчайз.

Някои от тези франчайзи отбелязват, че са направили финансови дарения в посока Газа, където повече от 5000 души са били убити от 7 октомври насам, според палестинското министерство на здравеопазването в Газа, организация, контролирана от „Хамас”.

Казусът касае франчайз модела на McDonald’s, в рамките на който независимо притежавани и управлявани ресторанти вземат решения отделно от компанията.

Клиентите може да не знаят за разграничението и да вярват, че действие, предприето от една локация, винаги е официално одобрено от корпорацията McDonald’s или отразява позициите на други локации, опериращи с бранда на компанията.

ОЩЕ: Coface: Войната ще има негативно влияние върху икономиката на Израел

По-голямата част от локациите на McDonald’s се управляват от местни франчайз оператори. Тези оператори действат в много отношения като независим бизнес: те определят заплати и цени и, когато сметнат за подходящо, правят изявления или дарения по свое усмотрение.

Този франчайзинг модел е помогнал на McDonald’s да се превърне в глобален феномен с над 40 000 локации в световен мащаб, включително близо 27 000 извън САЩ към 2022 година.

Но това означава, че за добро или лоши компанията не може да диктува как всеки оператор реагира в ситуации на криза.

„В момента виждате как се разиграва рискът от този бизнес модел“, казва Андрю Гилман, основател и главен изпълнителен директор на CommCore, консултантска група с опит в кризисната комуникация. „Това (представлява) по-малко контрол.“

Докато конфликтът се разиграва в Близкия изток, корпорацията McDonald’s не е казвала много по въпроса.

ОЩЕ: Войната в Украйна и Израел: Защо Китай не може да си позволи нов голям конфликт?

Компанията посочва пред CNN, че дава приоритет на безопасността на своите франчайзополучатели и им предлага подкрепа, добавяйки, че прави дарение от 1 милион долара, които да бъдат разделени поравно между Червения кръст и Световната програма по храните, за да помогнат на хората в региона.

Какво е франчайзинг модел

Когато американските ресторанти се разширяват в международен план, те обикновено разчитат на местни франчайз оператори, тъй като собствениците на регионални фирми са по-добре подготвени да се справят с местната динамика и да се харесат на местните вкусове. По този начин те също отстъпват част от контрола върху бизнеса.

Във франчайзинг модела „брандовете имат контрол върху стандартите на своите марки, това, което предлагат, качеството на услугата и всичко, свързано с това“, казва Майкъл Сейд, управляващ директор на MSA Worldwide, която предлага франчайзинг консултантски услуги.

„Всичко, което McDonald’s прави, е да лицензира система“, казва той.

„Тази система няма да каже на франчайзополучателя: „Между другото, имаме конфликт в САЩ или има конфликт в Израел и ние не искаме да правите следното.“ Те не нямам този контрол.”, казва той.

ОЩЕ: Как се финансира "Хамас"?

Франчайзинг моделът е в основата на глобалната експанзия на компании като McDonald’s. Моделът представлява лицензиране на оператор срещу определена схема на заплащане, като операторът най-общо казано трябва да спазва заложени изисквания относно качеството и вида на предлаганите услуги или стоки;

Снимка: Getty Images

Но много клиенти може да не знаят или да не се интересуват от разликата между местните оператори и корпоративната марка. Те може просто да разглеждат McDonald’s като корпорацията McDonald’s.

ОЩЕ: Коя е най-скъпата европейска марка?

„В нормални мирни времена разпознаваемостта на марката е това, което ги прави привлекателни“ за клиентите по целия свят, казва Сейд. Но сега тази еднаквост може да се превърне в проблем.

Какво се случва с McDonald’s в Близкия изток

Чрез съобщения в интернет, операторите на McDonald’s изясняват, че са независими един от друг.

„McDonald’s Pakistan е изцяло пакистански субект, притежаван и управляван от SIZA foods“, гласи изявление, публикувано от McDonald’s Pakistan в платформата X, позната като бившия Twitter.

McDonald's Kuwait заявява в изявление, също публикувано в X, че „McDonald's Kuwait е 100% местна собственост и е управлявана кувейтска компания, собственост на Al Maousherji Catering Company“, която стои „с нашите братя и сестри в Палестина, особено в Газа.”

Операторът казва, че местната компания е направила дарение от 250 000 долара на Обществото на Червения полумесец на Кувейт, „за да подпомогне усилията за оказване на помощ в Газа“.

ОЩЕ: Илон Мъск с коментар за нападението срещу Израел

McDonald’s Pakistan също посочва, че е направил дарение, за да помогне за облекчаване на „трагичната хуманитарна криза в Газа“.

Други франчайз оператори са направили подобни изявления и дарения.

Все пак се срещат призиви за бойкот в онлайн пространството, както и съобщения за вандализъм срещу McDonald's локации в арабския свят.

Без значение колко ясно франчайз операторите заявяват позицията си, „ако някой подстрекава тълпа, магазинът му е изложен на риск“, казва Гилман.

На корпоративно ниво McDonald’s трябва да „наблюдава внимателно“ как хората реагират на неговата марка на местно ниво и на други пазари, за да види дали клиентите си правят заключения за това каква позиция отстоява. „Те трябва да наблюдават това“, казва той.

Позиция относно конфликта

В някои отношения тази липса на контрол може да работи в полза на McDonald’s, казва Евън Ниърман, основател и главен изпълнителен директор на Red Banyan, глобална агенция за кризисни комуникации.

„Те могат достоверно да кажат, че като корпоративно образувание не са заели позиция по един или друг начин“, казва Ниърман.

Но незаемането на позиция може да се разглежда и като изявление само по себе си, предупреждават експерти.

Ниърман подозира, че много клиенти на McDonald’s може да не обръщат твърде много внимание и в двата случая.

„Мисля, че средностатистическия клиент на McDonald’s иска да получи своите пържени картофи и McFlurries и е много по-малко притеснен от това как марката гледа на настоящия конфликт в Близкия изток“, казва той.

Източник: CNN

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Какви всъщност са икономическите последствия за света от конфликта между Израел и Хамас?

Световна верига за бързо хранене, продължава работа в Русия, въпреки обещанието да си тръгне

McDonald's обяви за продан ресторантите си в Русия

McDonald's намалява заплатите на служителите си, за да не ги съкращава

Защо търсенето на пържени картофки е добра новина за американската икономика?

Туристи харчат огромни суми в опит да се измъкнат от Израел

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички